Gemeente Terneuzen van start met het Signaalpunt Eenzaamheid

De gemeente Terneuzen is samen met Aan-Z gestart met het Signaalpunt tegen eenzaamheid! De Kick-off vond plaats in Axel met een grote bijeenkomst. Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid.

Bij het signaalpunt eenzaamheid kun je vertrouwelijk een signaal afgeven wanneer je denkt dat iemand eenzaam is, óf als je zelf eenzaam bent. Een professional neemt contact op met de persoon die mogelijk eenzaam is. Samen wordt gekeken naar wat de passende persoonlijke invulling is om dit op te lossen.

“Met het Signaalpunt hopen we ervoor te zorgen dat iedereen op een laagdrempelig manier zijn of haar zorg over eenzame inwoners kan achterlaten. Iedereen, dus niet alleen de professionals van maatschappelijke organisaties, maar ook ondernemers kappers, postbezorgers, supermarkten kan een melding doen.
Hiermee willen we eenzaamheid bespreekbaar maken en het taboe doorbreken door over deze gevoelens te praten en voorkomen dat mensen verder vereenzamen.”

Carine Bentveld – Regisseur Eenzaamheid Aan-Z

Tijdens de bijeenkomst waren verschillende gastsprekers aanwezig. Waaronder de wethouder Laszlo van de Voorde, René Rentinck van het Signaalpunt, Adviseur programma Een tegen Eenzaamheid Charlotte Hanzon en anderen.

53 procent van alle inwoners in Terneuzen is in meer of mindere mate eenzaam

Maar liefst 53 procent van alle inwoners is in meer of mindere mate eenzaam. Dit cijfer is duidelijk hoger dan het landelijke én het Zeeuwse gemiddelde.13,6 procent van de volwassen inwoners voelt zich zelfs ernstig eenzaam. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is ook de reden dat Aan-Z de schouders er onder zet.

Eenzaamheid bij de kletskassa van de Jumbo

Een van de partners van Aan-Z is de supermarkt Jumbo aan de Lorentzlaan in Terneuzen. Zij hebben een kletskassa beschikbaar waar men regelmatig een praatje komt maken. Ook hier ervaren ze dat veel klanten, meerdere malen op een dag terug komen voor een enkele boodschap. Het Signaalpunt biedt hiervoor uitkomst. Bij de kletskassa wordt een kaartje ophangen met een telefoonnummer en een QR-code. Zo kunnen mensen heel makkelijk contact leggen met het signaalpunt. Gemakkelijk via het internet, of toch liever met de telefoon, het kan beiden.