Wat is het Signaalpunt tegen eenzaamheid?

Één plek om hulp te vragen!

Een tegen Eenzaamheid

Wie zich zorgen maakt om iemand die eenzaam is, kan voortaan hulp inschakelen. Bij het Signaalpunt zit iemand klaar die actie neemt. 

Het Signaalpunt is een laagdrempelig systeem waar iedereen de zorg over eenzame inwoners kan achterlaten. Iedereen, dus niet alleen de professionals van onze maatschappelijke organisaties, maar ook ondernemers zoals bijvoorbeeld kappers, banken, huisartsen of postbezorgers. Maar ook als je jezelf eenzaam voelt kun je een signaal afgeven. Deze signalen komen vervolgens terecht bij de juiste personen of organisaties die voor hulp en ondersteuning zorgen.

Geen kennis van zorgstructuur nodig

Veel mensen hebben zorgen over zichzelf of over anderen. Vaak weten ze niet precies waar zich met die zorgen te melden, en dan stokt het zoeken naar hulp. Veel gemeente hebben een goed aanbod van ondersteuning in het geval van eenzaamheid, dat hierdoor niet bij de burger terecht komt die de hulp nodig heeft. Het Signaalpunt tegen Eenzaamheid is een laagdrempelige ingang waar in 3 eenvoudige stappen de zorg gedeeld kan worden. Door het Signaalpunt heeft de ondernemer, professional of inwoner geen kennis van de zorgstructuur nodig.

Eenzaamheid is niet alleen een probleem in grote steden en zeker niet beperkt tot ouderen.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat eenzaamheid een landelijk probleem is en dat 11% van alle Nederlands ernstig eenzaam is. Signaalpunt tegen eenzaamheid wil die trend van eenzaamheid doorbreken. Het Signaalpunt is een digitaal hulpmiddel dat helpt bij de eerste stap die leidt tot opvolging van signalen van eenzaamheid. De signalen kunnen van professionals komen, maar ook van burgers.

Het Signaalpunt tegen Eenzaamheid is een digitaal systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om signalen op te halen over mensen die eenzaam zijn. Deze signalen komen vervolgens via het systeem bij de juiste personen of partijen die voor hulp en ondersteuning zorgen.

list-style-icon

Iemand die ik ken is eenzaam, wat kan ik doen?

Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken! Iedereen kan zich periodes eenzaam voelen. Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan. Eén van de manieren om iemand te helpen, is het afgeven van een signaal, zodat een professional kan helpen, Lees hier meer informatie over wat je kan doen voor een ander.

list-style-icon

Ik voel me soms eenzaam, wat kan ik doen?

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Of je je eenzaam voelt bepaal je dus vooral zelf. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen doordat je graag meer sociale contacten zou hebben met anderen. Of doordat je graag een beter contact met anderen mist. Voor de mensen om je heen blijft jouw eenzaamheidsgevoel misschien verborgen. Lees hier meer informatie over eenzaamheid.

list-style-icon

Waarom zou ik een signaal afgeven?

Je maakt je zorgen over jezelf of een ander en weet zelf niet wat daaraan te doen. Het Signaalpunt biedt de reikende hand. Samen met professionals kan de gesignaleerde aan de slag. Lees hier meer informatie over wat je kan doen voor een ander of jezelf.

list-style-icon

Wat gebeurt er met mijn signaal?

Na het afgeven van een signaal zal een professional contact opnemen en aan de slag gaan met de gesignaleerde persoon om de situatie te verbeteren! Zo wordt een ander of jijzelf altijd geholpen! Lees hier meer informatie over het afgegeven signaal.